Picture "201308/19.JPG" cannot be found!

Határtalan tábor

v, 17 szept 2017 10:49:55 EEST by , 43935 views

2017. augusztus 28. és szeptember 2. között iskolánk 19 diákja,és két kísérő pedagógus részt vett a Magyarországi Cserészszövetség által szervezett és támogatott Határtalanul a Kárpátmedencében elnevezésű cserésztáborban. 

Az adott periódusban több mint 100 csíkszéki (Csíkszentgyörgy, Csímindszent és Csíkszentmihály) gyerek táborozott a budapest melletti Nagykovácsiban található Tisza-Teleki kastély épületeiben. 
A tábor ideje alatt a résztvevők tartalmas programokon vehettek részt: meglátogatták az Országházat, Budapest főbb nevezeteségeit, a Budai várat, Hősök terét, fürdőztek a Római strandfürdőben, ellátogattak a szenendrei Skanzenbe, a Budakeszi vadasparkba és kalandparkba. 

Kánya László


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iskolánk névadójára emlékeztünk.

v, 02 ápr 2017 14:10:21 EEST by , 44166 views

A csíkmindszenti iskola tanulói és pedagógusai az iskola névadójára, Nagy István festőművészre emlékeztek a születésének évfordulóján, marc. 28-án. 

Ez alkalommal a tanulók felelevenítették a festő életútját, és verseket szavaltak, megtekinthették az emlékházat, majd megkoszorúzták a tiszteletére állított emlékművet.

A csíkmindszenti 3. számú Általános Iskola 1990. június 30-án vette fel a Nagy István nevet. 

 

Képek az eseményről

Értesítés a tanszersegélyről

k, 03 szept 2013 17:22:39 EEST by , 46591 views

                      Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy igényelhetik a tanszersegélyt a 2013-2014-es tanévre az előkészítő és az I-VIII. osztályos tanulók részére.

                      Ezt a segélyt azon családok kérhetik, ahol a havi nettó jövedelem nem haladja meg a családtagokra számított jövedelem a 400 lejt.

                      Az igényléshez a következő iratokat kell benyújtani a csíkmindszenti iskola titkárságán (naponta 9:30-12:00):

1. Keresztlevél illetve személyigazolvány másolat

2. Jövedelmi igazolás vagy nyugdíjszelvény

3. Nyilatkozat, ha nem dolgoznak

4. A tanácstól igazolás a gazdasággal kapcsolatosan

5. Kérés

 

                    Az igénylés határideje: 2013. szeptember 12.

Becsukta szeptemberig kapuját az iskola

k, 06 aug 2013 11:56:44 EEST by , 45814 views
DSCN2882
DSCN2882
k, 06 aug 2013, 829 views

                       Folyó év június 21.-én tartották a 2012-2013-as tanév utolsó napját. Az évzáró ünnepségen az igazgató úr összefoglalta az elmúlt tanév eseményeit, és megköszönte úgy a gyerekek, mint a pedagógusok munkáját. Továbbá a tanítók, osztályfőnökök jutalmazták a legjobb tanulókat, és a versenyeken jó eredményeket elért tanulókat.

Képek az eseményről

Elballagtak a VIII. osztályosok

p, 26 júl 2013 10:13:39 EEST by , 45977 views
DSCN2822
DSCN2822
p, 26 júl 2013, 1429 views

"Mondom néktek, valamitől mindig búcsúzunk." 

                  2013. június 15.-én kilenc diák számára utoljára szólt az általános iskola csengője. A végzős diákok még egyszer megnézték, megkerülték régi iskolájukat, ahol talán a gyerekkoruk legszebb pillanatait élték át, ahol megtanultak írni, olvasni, tisztelni, szeretni, alkalmazkodni, elfogadni. Elbúcsúztatta őket az igazgató úr, továbbá VII. osztályos iskolatársaik. És minden után, elbúcsúztak ők is iskolájuktól, iskolatársaiktól, tanáraiktól. Ezt követően szeretteik virágcsokrokkal köszöntötték az ünnepelteket. Az iskolától elbúcsúztak ugyan, de vár még rájuk megmérettetés, hiszen a képességvizsgák még csak ezután lesznek. Kívánunk nekik kitartást és sok szerencsét!

Képek az eseményről

Villanások a tanév egyéb eseményeiből

k, 06 aug 2013 12:52:51 EEST by , 45812 views
19
19
k, 06 aug 2013, 776 views

                                 Egy kis összefoglaló fotóalbum az iskola életéből, és egyéb apró kis tevékenységeiből.

Állatkerti látogatás Marosvásárhelyen

p, 26 júl 2013 11:34:30 EEST by , 46015 views
1
1
p, 26 júl 2013, 827 views

                           Lassan a tanév végéhez közeledtünk. Már érződött a vakáció szele. Az alsó tagozatosoknak azonban másféle szél is fújt. Egy kirándulás szele, a marosvásárhelyi állatkertbe. A gyerekek izgalmakkal teli várták azt a bizonyos szerda reggelt. És eljött. Megérkezett a nagy busz az iskola elé, és a sofőr bácsi megengedte, hogy felüljenek a buszra. Mindenki pajtását kézenfogva felment a buszra, és elfoglalt egy széket. Mint a méhraj környékén a zúgás, olyasféle alapzaj volt a buszon, minden gyerek azt várta mikor indulunk már. A motor elindult, a gyerekek feje az ablakok fele fordult, és nevetve integettek ki az anyukáknak, apukáknak.

                           Sok gyerek már Csíkszeredába érve ámulattal bámult ki az ablakon. A városból kiérve pedig már azt kérdezték, hogy sokat kell-e még menni. Mit lehet ilyenkor válaszolni? Igen kisfiam, még sokat kell menni. A Hargitára kapaszkodva már alakult  a hangulat, népdalokat énekeltek a gyerekek, úgy, hogy csak úgy zengett a busz a fenyvesek között. A sofőr bácsi mosolygott. Nem hitt a fülének. Ő éneklést még hallott, de nem az út elején. Meglepettnek tűnt, hogy a hangulat ilyen hamar fokozódott. Aztán jöttek az újabb kérdések, amik még mindig a régiek voltak: Sokat kell még menni?! Kalibáskőhöz érve jó néhányan a gyerekek közül azt kiabálták, hogy: - Neeeeeeeeeeeeeee...itt már jártunk, és akkor volt hó!

                          Pihenő kellett, a kis izgágák nehezen bírják az ülést, az iskolapadban is, de a buszon is, aztán már délre a pocak is üresedni kezdett. Sofőr bácsi kanyarodik balra, megpihenünk és tízóraizunk Árcsón. Mondanom sem kell kik örültek ennek a legjobban. Igen, a gyerekek. Mindenki hamar előkapta szendvicsét, és enni kezdett. A pihenő végével azzal fogadtak a gyerekek, hogy a buszban került egy új útitársunk. Meglepődve néztem vissza rájuk, majd a buszba fellépvén megláttam, hogy miről is van szó. Az ablakon egy kis madár repült be a buszba, és beszorult. Kérésüknek, hogy vigyük magunkkal a madarat, sajnos nem tudtunk eleget tenni, állatkínzást nem vállalunk. 

                          Hosszú volt az út, nehezen lehetett lekötni a gyerekek figyelmét. Egyre gyakrabban, és egyre több gyerektől jött a kérdés, hogy sokat kell-e még menni. De ami késik, nem múlik jelmondattal beérkeztünk az állatkert parkolójába. Csoportokra bontottuk a gyerekeket, aztán szépen, kettős sorban elindultunk, a gyerekek nagy örömére. Az állatkertig azonban még volt egy bukkanó. Balra néztünk, és megláttuk azt az óriás játszóteret, amiről addig még én is csak hallottam, de el se tudtam képzelni. Fogalmam sincs mekkora területen lehet, de óriási. Persze ki lehet találni, hogy ezután mi volt a leggyakoribb kérdés. Igen. Az, hogy mikor megyünk arra a nagy játszótérre. Hát igen, ők már csak ilyenek. Hosszan sétáltunk az állatkerten, sokféle állatot láttunk, a legnagyobb rajongást az óriáskígyók, az oroszlánok és a tigrisek kapták. Persze türelemmel vártuk azt is, hogy a faroktollait kinyitott páva felénk forduljon, hogy láthassuk gyönyörű tollait. És a gyerekek nevetve jegyezték meg a majmok ketrece előtt, hogy ezek hasonlítanak ránk, mármint az emberekre. Valljuk be, nem sokat tévedtek. Az esős idő sem vette kedvüket. Az esőernyő alól kikukucskálva néztem, ahogy egy-egy kis esőköpenyes gyerek játszik az esőben. Elképesztőek. Mit számít egy kis eső? Elvégre kirándulunk. Kicsit szomorúan néztem az esőt, mert nem voltam benne biztos, hogy ilyen körülmények között be tudjuk tartani azt az ígéretünket, hogy állatkert után bemegyünk az óriás játszótérre.

                          Vásároltak, ki vizet, ki pattogatott kukoricát, persze mindezt románul. És egészen jól boldogultak, úgy a román nyelvvel, mint a pénz számolásával. És ezután jöhetett az a bizonyos játszótér. Ahogy beértünk, a gyerekek ránk néztek kérdően, hogy mehetnek-e játszani, bólintottunk. Supp! A táskák máris a padokon, a gyerekek pedig a csúszdán. Nem csodálkozom. Kicsit még mi, pedagógusok is vágyakozva néztünk körbe, hogy milyen jó is lenne. Önfeledt játék és nevetés, csak ezt láttuk rajtuk. Játéktól játékig szaladtak, mindent ki akartak próbálni. És szerették volna, úgy ahogy van haza hozni az egész játszóteret, hogy itthon is legyen nekik, és azoknak a társaiknak, akik nem jöhettek velünk. Keserves arccal gyűltek össze, amikor szóltunk, hogy egy fagyizás, és indulunk is haza. Egy kis ajándék vásárlás az otthoniaknak, és máris irány a buszhoz. 

                         A haza fele vezető út, annak ellenére, hogy fájó szívvel indultunk haza, jó hangulatban telt. Éneklés, játék, kacagás, és ismét éneklés, hogy: "Nem, nem, nem, nem, nem, nem megyünk mi innen el, míg a bácsi sofőr bácsi bunkós bottal ki nem vet. Ha nem tetszik a sofőrnek, hogy mi itten mulatunk, vigye el a nagy buszát, mert mi itten maradunk.". Olyannyira belemelegedtünk az éneklésbe, hogy Szentléleken elfelejtettük letenni az odavalósi gyerekeket, így őket csak jövet raktuk le. A buszról leszállni csak úgy tudtak a gyerekek, ha elmondták milyennek találták a kirándulást. Elárulom, negatív jelzők nem hangzottak el. Nagyon szuper jó, ez volt a végső következtetés. 

Képek az eseményről

A Lurkó Fesztivál rajzpályázata

cs, 25 júl 2013 11:33:30 EEST by , 45922 views
A Lurkó fesztiválra beküldött rajz
A Lurkó fesztiválra beküldött rajz
cs, 25 júl 2013, 878 views

                  A Csíki Játékszín a Lurkó Fesztivál beharangozásakor rajzpályázatot hirdetett 5–10 éves gyermekek körében kedvenc népmesehősük, illetve képzeletbeli barátjuk megrajzolására.

                A rajzpályázatra közel száz munka érkezett a környékről. A díj, amiért a gyerekek ceruzát, temperát, színes ceruzát, zsírkrétát és ki tudja még mi egyebet ragadtak, ami fog a papíron, az nem más volt, mint mesehősük nemezbabává formálása Lázár Mónika által.

               Mindezt  azért fontos tudni, mert a csíkmindszenti iskolából is voltak olyan gyerekek, akik küldtek be rajzot. Az innen beküldött rajzok közül  került ki a három nyertes rajz egyike. Pál Szabit, mert így hívják a képzeletbeli barátot, a III. osztályos Silló Ernő álmodta meg. „Ez a manó egy hős, mert engem megmentett. Ez a manó ügyes. Jól tanul. Ez a manó a barátom, tud számolni, olvasni és rajzolni. Ezt a manót úgy neveztem el, hogy Pál Szabi”- írja barátja jellemzésében Ernő.

                   A díj átadására Ernő érdekes, és határokat nem ismerő módon jutott el a Csíki Játékszín épületébe. A babát készítője, Lázár Mónika adta át személyesen a gyerekeknek. A boldog pillanatban, a nemezbaba átvételekor három osztálytársa és tanítónője, Máthé Melinda állt büszkén a közönség soraiban.

                                                                                                                                Képek az eseményről

Tanulmányi kirándulás a Súgó barlanghoz

cs, 25 júl 2013 13:14:07 EEST by , 45894 views
DSC03089
DSC03089
cs, 25 júl 2013, 641 views

                   Május végén az V.-VIII. osztályos tanulók számára szervezett tanulmányi kirándulást a vaslábi Súgó barlanghoz tanáraik egy része. Vaslábra vonattal ment a kiránduló csapat, ahonnan a barlangig gyalog folytatták útjukat. A csoport nagy kíváncsisággal ment be a cseppkőbarlang falai közé. Ha elvárásuk az volt, hogy érdekes, különleges és szép lesz, amit látni fognak, akkor nem csalódtak benne.

Képek az eseményről

Csűrdöngölő 2013-ban is

cs, 25 júl 2013 10:45:08 EEST by , 45927 views
1779871
1779871
cs, 25 júl 2013, 606 views

                A XXIII. Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozón immáron 8. alkalommal vettek részt a csíkmindszenti  néptáncsoportok. Meg kell említeni azonban, hogy az idei Csűrdöngölő egy kissé más volt, mint az ezelőtti években, hiszen Csíkszentlélek községet nem csak a csíkmindszentiek képviselték, hanem a Hárs Néptánccsoport is, amelynek tagjai fitódi és csíkszentléleki gyerekek.

                                                                                                                                 Képek az eseményről

Föld-napi vetélkedő Gyímesen

cs, 25 júl 2013 12:22:21 EEST by , 45898 views
DSC02998
DSC02998
cs, 25 júl 2013, 639 views

            Három kiválasztott csapat vehetett részt a Föld napja alkalmából megszervezett interdiszciplináris tematikájú vetélkedőn, amelyet a Gyímesekben szerveztek meg. A csapatok összeállítása a szakos tanárok dolga volt, minden csapatban négy tag kellett legyen, minden csapat tag más-más osztályból (V.-VIII. osztály). A vetélkedő keretén belül több féle csoport versenyen vettek részt diákjaink, ahol kipróbálhatták mit is tudnak hasznosítani az eddig tanultakból.

                                                                                                                                  Képek az eseményről

"Tudj többet, légy jobb!"

k, 06 aug 2013 12:39:45 EEST by , 45810 views
Fénykép0225
Fénykép0225
k, 06 aug 2013, 687 views

                           Ezt az elnevezést kapta az idén az az egy hét (2013. április 2.- 2013. április 5.), amelyen a tanítás másképp történik, mint a tanév többi napján. Rövidebben, iskola másképp. A gyerekek úgy tanulnak, hogy közben nem az iskolapadban ülnek. Ezen a héten van módjuk a pedagógusoknak kibontakoztatni néhány olyan tevékenységet, amely egyébként a tanév alatt nem férne bele a programba. Ilyenek a különböző tanulmányi vetélkedők, kézműves foglalkozások, filmvetítések, tanulmányi kirándulások, versünnepek, múzeumlátogatások.

                           Ehhez hasonló programok zajlottak a csíkmindszenti iskolában is ezen a héten kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Volt sportnap, kézművesnap, városlátogatás, versünnep, vonatos kirándulás Gyimesbe, közös főzés.

Képek az eseményről

 

Nagy Istvánra emlékeztünk

cs, 25 júl 2013 10:14:20 EEST by , 45928 views
IMG_5217
IMG_5217
cs, 25 júl 2013, 498 views

                 “Nagy István a Csíkszeredai Állami Levéltárban őrzött egyházi anyakönyvi bejegyzés szerint 1873. március 28.-án született. Születésének helye Csíkmindszent, 172. sz. Apja: Nagy Antal, földműves, római katolikus. Anyja Sándor Mária, római katolikus.” – olvashatjuk egy Nagy István életút összefoglalás első bekezdéseként.

        Ezt az összefoglalót a csíkmindszenti iskolát képviselő tanulók ismertették  a festőművész tiszteletére emelt kőoszlopnál, ahová a festő születésének 140. évfordulóján látogattak el. Ezt követően a gyerekek verseket és dalokat adtak elő.   

 

                                                                                                                                    Képek az eseményről

Megemlékeztek március 15.-ről az iskolások is

cs, 25 júl 2013 09:19:59 EEST by , 45936 views
25-marcius15
25-marcius15
cs, 25 júl 2013, 767 views

             Ismét eljött a nap, az a bizonyos március 15, a magyar nemzeti ünnep napja.

       Iskolánk diákjai, legkisebbtől a legnagyobbig, tanáraikkal együtt büszkén sorakoztak fel. Kezükbe vették a magyar és székely zászlót, és felvonultak a csíkmindszenti római katolikus templomba, hogy részt vegyenek az ünnepi szentmisén. A szent misén Demeter Gergely  plébános úr  az igazi szabadságról beszélt, és Isten áldását kérte, hogy népünk fennmaradjon. A szentmise után iskolánk VIII. osztályos tanulói szavalatokkal és énekekkel emlékeztek a szabadságharcban elesett hősökre. Ezt követően pedig elhelyezték a templomban az emlékkoszorút. 

                                                                                                                                     Képek az eseményről

Korcsolyázás a Vákár Lajos műjégpályán

h, 22 júl 2013 12:54:16 EEST by , 45957 views
Csipet csapat a jégpályán
Csipet csapat a jégpályán
h, 22 júl 2013, 460 views

               Ha már téli sportok, akkor a szánozás, csúszkálás, sízés mellől nem maradhat el a korcsolyázás sem. Február végén lehetőség nyílt, hogy az iskola gyermekei, a gyermekek szülei és a pedagógusok  együtt, közösen egy szombati napon elmenjenek a csíkszeredai Vákár Lajos műjégpályára. Sokan először húztak életükben korcsolyát  a lábukra, mások profi módon rótták a köröket. Akadtak olyanok is, akik berozsdázott korcsolya tudásukat próbálták újra beolajozni. A legkisebbek és a legnagyobbak egyaránt jól érezték magukat, s bár kollégákkal, tanítványaikkal illetve tanáraikkal, iskolatársaikkal voltak együtt  még ezen a szombaton is, más volt mint otthon az iskolában. Sikerült kikapcsolódni a hétköznapokból.

                                                                                                                                   Képek az eseményről

Farsangtemetés és farsangi bál

h, 22 júl 2013 12:19:48 EEST by , 45961 views
Sírató asszonyok
Sírató asszonyok
h, 22 júl 2013, 613 views

               Február 8.-án a Nagy István iskola diákjai is eltemették a farsangot, mindenki a maga módja szerint. A nagyok farsangtemetéssel, a kisebbek (0. - IV. osztályosok) farsangi bállal.

             A 0. - IV. osztályos kisdiákok nagy örömmel és izgalommal készültek, tervezgettek, hogy milyen jelmezben jönnek majd a  a farsangi bálra, főleg azok, akiknek ez volt az első, iskolai báljuk. A jelmezek nagyon változatosak voltak és ötletesek. Volt manó, pincér, medve, kínai lány, Hófehérke és a hét törpe, tűzoltó, szőlő, szebbnél szebb királylányok és királyfik, batman, indián, bohóc, mikulás, kalóz, vénasszony, pék, focista, cigány táncos, róka és mások. Az ünnepség első felében minden beöltözött diák, bemutatkozott egy rövid versikével, amit a zsűri pontozott, ezután mindenki a saját osztályába ment, és ott tartottak egy kis táncolós, játékos eszem-iszomot. A buli vége előtt kisorsolták a tombola győztesét, akinek a nyereménye egy élő nyuszi volt.

             A zsűri kiértékelésére sajnos aznap nem került sor, de a következő héten bepótolták az eredményhirdetést, egy kis ajándékkal és oklevéllel jutalmazták az érdekes, egyéni jelmezeket.

                                                                                                                                                                         Képek az eseményről

Kipróbálták a csíkszentmártoni sípályát a nagy diákok

h, 22 júl 2013 11:21:31 EEST by , 45968 views
DSC02756
DSC02756
h, 22 júl 2013, 595 views

                  Néhány tanár közreműködésével az iskola 7.-8. osztályos diákjai egy napot tölthettek a csíkszentmártoni sípályán.  A gyerekek és a tanárok. ki kezdő, ki haladó szinten kipróbálhatta a pálya minőségét és azt is, hogyan tud haladni, gyorsulni, és persze esni sílécekkel a lábán. 

                                                                                                                                   Képek az eseményről

Kalibáskői kutyaszános kirándulás

h, 22 júl 2013 10:26:25 EEST by , 46063 views
DSC02671
DSC02671
h, 22 júl 2013, 419 views

             Az idén februárban iskolánk két csoportja is ellátogatott a kalibáskői erdei iskolába. A két csoport tagjai különböző korosztályból voltak, előkészítő osztálytól egészen 6. osztályosokig. A nap témája a kutyaszánozás volt, a téma megismertetésében két hozzáértő fiatal ember volt a segítségükre. Meséltek a kutyákról, a kutyák és gazdáik viszonyáról és nem utolsó sorban a kutyaszánozásról. A gyermekek és a kísérő pedagógusok nem csak hallhattak a kutyaszánról, és a szánozásról, hanem ki is próbálhatták azt. 

         A helyszínre érkezéskor percek alatt megtelt a domb nevető, zacskón vagy popsitepsin csúszkáló gyerekekkel. Nem maradt perc kihasználatlanul. Voltak olyan gyerekek is, akik csúszkálás helyett izgalommal várták, míg társuk körbe siklik a szánnal és végre ők maguk is felállhatnak a négy husky kutya által húzott szánra. Lelkesen drukkoltak a társaknak, és azon pedagógusoknak, akik kissé félve merték kipróbálni a kutyaszánozást. Erről a napról nem maradt el a játék sem a közeli játszótéren, a hagyományosan elkészített ebéd sem, a jutalom desszert, amelyért meg kellett dolgozni, és a nagyobbak egymás közötti vetélkedése az aznap tanultakról.

      Délután csurom vizes, kipirosodott arcú, elfáradt, de ennek ellenére jó kedvű, nevetős gyerekek tértek haza.

                                                                                                                                                                          Képek az eseményről