Grevă de avertisment
Prezentarea comunei
Leliceni este o comună din județul Harghita, Transilvania, formată din satele: Leliceni (Csíkszentlélek), Misentea (Csíkmindszent), Fitod (Fitód)și Hosasău (Hosszúaszó). Comuna se află în extremitatea Sud-Estică a județului Harghita. Se învecinează dinspre Nord și Vest cu reședința de județ Miercurea-Ciuc, la Sud cu comuna Sâncrăieni, iar dinspre Est cu comuna Ciucsângeorgiu. În legătură cu satele Leliceni și Misentea primele atestări documentare sunt din anii 1332-33, în registrele papale. Este comuna în care s-a păstrat până astăzi vechea organizare secuiasca a zecimilor „tizesek”. Cu toate ca din documentele istorice reiese ca în urma epidemiilor și foametelor de la începutul secolului XVIII a dispărut peste jumătate din locuitori, comuna are astăzi 1721 locuitori, în procent de 95% de etnie maghiară. Componența pe sexe este: 872 persoane de sex masculin și 849 de sex feminin. Din totalul locuitorilor comunei 53,22% reprezintă populația activă, iar cea dependentă reprezintă 46,78%.
Comuna a contribuit și la dezvoltarea culturii universale prin personalităși născute în comuna, cum ar fi pictorul Nagy István din secolul trecut, poetul Bocskor János din secolul XVII. Comuna are doua biserici fortificate, Leliceni și Misentea, declarate la rândul lor monumente istorice. Altarul cu aripi, pictat la începutul secolului XVI. ale bisericii din Leliceni se afla din anul 1914 la Galeria Națională Maghiară din Budapesta.
Prin comuna trec două drumuri județene, 123B si 123 C, drumuri care fac legătura între Miercurea Ciuc și Ciucsângeorgiu - prin Leliceni și Misentea - și respectiv prin Fitod și Hosasău, între Miercurea Ciuc și Armășeni.